Flyboarden valt onder de categorie “extreme sports” maar de basis is veilig en makkelijk om te leren door jong en oud.
Waar de ene persoon al binnen enkele minuten de balans heeft gevonden op het flyboard, kost dit bij de andere iets meer tijd. Wie voor het eerst leert flyboarden valt uiteraard een keer. Dit alles gaat altijd gepaard met een hoop gelach en prachtige momenten.
Voor wie de basis onder de knie heeft zijn er talloze stunts en capriolen met het flyboard uit te halen. Van salto’s en schroeven tot hoge duiken in het water.
Het geeft al een onwerkelijk en heerlijk gevoel om gewoon over het water heen en weer te vliegen op 1 à 2 meter hoogte!
Veiligheidsmaterialen zoals een impactzwemvest en een helm met oorbescherming zijn altijd bij Flyboarding.nl aanwezig.
Flyboarden is niet mogelijk zonder een hoge waterdruk. Hiervoor wordt een krachtige waterscooter gebruikt. Een waterscooter heeft geen uitwendige schroef zoals de meeste boten, maar een inwendige schroef genaamd de impeller. Het water wordt onder de waterscooter door de impeller opgezogen via een rooster aan de onderkant van de waterscooter en er vervolgens met veel kracht uitgeperst aan de achterkant.
Normaal zit er aan de achterkant van een waterscooter een spuitmond die dit water nog meer samenperst en waarmee gestuurd wordt. Bij een waterscooter die voor flyboarden gebruikt wordt komt dit water direct in een gietijzeren bocht die meteen onder de scooter doorloopt. Het water komt onder hoge druk door deze bocht en komt daarna een 18 meter lange rubberen slang terecht.
De rubberen slang zit nog aan de voorkant van de waterscooter vast met een riem zodat de waterscooter de slang volgt met zijn neus. Aan het einde van de slang zit het flyboard bevestigd met een draaibare ring en spuit het water er soms met 70 liter per seconde uit!
Genoeg om een volwassen man zo naar 12 meter hoogte te brengen.
De hoeveelheid water die uit het flyboard komt wordt bepaald door de instructeur op de waterscooter. Dit is essentieel voor de veiligheid, omdat hij zo het overzicht heeft en ervoor kan zorgen dat niemand op de waterscooter kan vallen en er geen ongelukken gebeuren.
Zodra men de balans heeft gevonden en rechtop boven het water kan blijven staan, kan er begonnen worden met het besturen van het flyboard. Wanneer men de tenen laat zakken en de hakken optilt zal een voorwaartse beweging ingezet worden. Wanneer men de tenen optilt en de hakken laat zakken maakt men een achterwaartse beweging. Een bocht naar links is in te zetten door de rechterknie te buigen en een bocht naar rechts door de linkerknie te buigen.
Het in het water duiken gaat bijna hetzelfde als vanaf een duikplank, maar dan zonder sprong. De flyboarder leunt naar voren en vanaf hier is het net een duik van een duikplank, maar dan met veel kracht onder de voeten. Eenmaal in het water is het flyboard nog steeds te besturen: wanneer men als een dolfijn onder water zwemt zal de weerstand van het water door de snelheid goed voelbaar zijn.
Bij onze locatie is het diep genoeg om een stuk onder water te flyboarden om er vervolgens als een torpedo weer uit te schieten! .
Voordat je begint met Flyboarden krijg je vanaf de steiger uitleg van de instructeur en heb je alle gelegenheid om vragen te stellen. Wij nemen hier alle tijd voor, zodat iedereen weet wat hij/zij wel en juist niet moet doen.
Natuurlijk sturen we je goed uitgerust de lucht in: wetsuits, helmen met oorbescherming en impactzwemvesten hebben wij in alle maten beschikbaar. Na de theoriesessie helpen we je in het juiste wetsuit en worden de helm en het zwemvest aangereikt.
We helpen je aan het juiste wetsuit en de helm en het zwemvest worden aangereikt en passend gemaakt. We zorgen er ook voor dat het flyboard op de juiste manier aangetrokken wordt.
Bij Flyboarding.nl werken we uitsluitend met de nieuwste spullen.
Wanneer het Flyboard door de instructeur goed aan de voeten is vastgemaakt kun je het water betreden.
Wanneer je er klaar voor bent, kan het Flyboarden beginnen!
Wanneer alles goed zit ga je in het water met de voeten richting de kant op je buik liggen.
Wanneer de instructeur wat gas geeft begint het flyboard te duwen. Zwemmen is niet meer nodig. Wanneer degene in het water 14 meter van de waterscooter is, begint de waterscooter met de instructeur te varen. Een stukje uit de kant gaat het gas er weer af en is het voor de flyboarder zaak rechtop in het water te gaan staan. Wanneer de balans is gevonden geeft de flyboarder een thumbs up-teken aan de instructeur en pas op dat moment zal er gas gegeven worden.
Vliegen gaat u zeker! Lukt het de eerste sessie niet om het water uit te komen? Dan geeft Flyboarding.nl als enige in Nederland vlieggarantie en krijg je de volgende les gratis.
Wij willen dat iedereen deze sensatie kan beleven en hier met plezier op terug kijkt!
Vanaf de steiger kunnen familie en vrienden jou als Flyboarder heel goed bekijken. Een superplek voor aanmoedigingen, leuke foto’s en spectaculaire filmpjes!